“Næsten” banankage

Banankage chokolade
God, mørk chokolade fordeles nemt på banankagen, mens den stadig er varm fra ovnen.

Nej, det startede IKKE som et forsøg på at bage en gluten- og sukkerfri banankage. Men i arbejdet på at begrænse mængden af sukker og hvidt mel i mine kageopskrifter, skete det næsten af sig selv. Denne banankage blev næsten sukkerfri, næsten glutenfri og fuldstændig fuldkorn.

Sukkerfri, glutenfri, hvedefri, laktosefri … Der er gået sport i “fri”-fødevarer i de seneste år, og det kan gi’ god mening for dig, der er allergisk eller intolerant overfor visse fødevarer. For alle os andre er det snarere – med et gammelt ord – mådehold, der giver god mening.

Her i CookingClub-køkkenet kalder vi det “for meget og for lidt”. Det handler om at finde balancen mellem “fri for” og “alt for meget”.

“For meget og for lidt”-tanken ligger til grund for alle mine opskrifter, og denne banankage er ingen undtagelse. Mængden af raffineret sukker er begrænset, ligesom melet er halvt havre og helt fuldkorn takket være den hvide hvede. Fedtstoffet kommer dels fra smør, dels fra rapsolie.

Banankage dej hvid hvede
Ved at bruge hvid hvede får vi både fuldkorn og hvedemelet gode bageevne.

Bananer er jo en fremragende kilde til sødme, og med pære og honning i opskriften kan sukkermængden skrues helt ned til 50 g for en kage. Nogle vil mene, at det helt kan undværes. Men hey, målet er ikke sukker-fri – og det skal stadig ku’ gøre det ud for en rigtig banankage.

 

Banankage

3 æg
100 g honning
50 g rørsukker
1 tsk vanillesukker
1 moden pære
3 modne bananer
100 g smør
50 g rapsolie
100 g hvid hvede (kan købes her)
150 g havremel (kan købes her)
2 tsk bagepulver
50 g pekannødder

50 g mørk chokolade til pynt.

 

Banankage
Banankagedejen er hældt i springformen og klar til at blive bagt.

 

SÅDAN GØR DU

  1. Tænd ovnen på 180 grader (varmluft).
  2. Slå tre æg ud i en røreskål, tilsæt honning, sukker og vanillesukker, og pisk det luftigt og cremet.
  3. Smelt smørret og tilsæt det sammen med rapsolien.
  4. Mos pæren og de tre bananer, og bland det i dejen.
  5. Forbered en kageform – jeg bruger en springform foret med bagepapir i bunden og med lidt fedtstof smurt på siderne.
  6. Vend havremel, hvid hvede, bagepulver og grofthakkede pekannødder i dejen.
  7. Hæld dejen i bageformen, og bag banankagen midt i ovnen i ca 35 minutter. Det klassiske trick med at stikke en strikkepind eller en gaffel midt i kagen, for at se om den er færdigbagt, virker også her. Eller brug et stegetermometer … når temperaturen er nået 95°, er kagen færdig.
  8. Hak chokoladen fint, og fordel det på kagen, mens den er varm. Så smelter det helt af sig selv.
  9. Lad banankagen køle af, inden du skærer i den. Faktisk er den bedst efter en nat i køleskabet.
Del opskriften: